Rachel Cusk.

Författarinnan Faye, nyskild mamma med två söner flyttar till London och hon ger sig i slang med alla människor hon möte. Hantverkarna som renoverar hennes nya hus, elever på skrivarkurser hon håller och författarkollegor och förläggare på konferenser och festivaler hon reser iväg till, herrar i karriären på flykt från businessklass, egocentriska författare, dessillusionerade yrkeskvinnor och försummade tonåringar, alla berättar de om sina liv för Faye som kan både lyssna och delge skarpsinnigheter.

Faye är huvudperson i kanadensisk-engelska Rachel Cusks romantrilogi “Konturer”, ” Transit” och ” Kudos”. Man har kallat böckerna en förnyelse av romankonsten, men frågan är om det inte lika gärna skulle kunna vara noveller. Dialogerna och monologerna löper på i en lång kedja, och inga av personerna utom berättaren Faye återkommer i ett nytt sammanhang. De är förbrukade när de återgett sina erfarenheter. Inte heller kan man kalla det dokumentära intervjuer eftersom hon knappast under så kort tidsrymd skulle kunna ha turen att möta så många människor som alla, utan tomt mellansnack, har så mycket viktigt att meddela. Det är som om de stått på lur och väntat in Faye, laddade med varsin originell och gripande livshistoria som dessutom ger ett nytt perspektiv på det som avhandlats dessförinnan. Varje berättelse innehåller stoff till en hel roman, så på det sättet kanske Cusk skriver en ny sorts romaner.

Faye själv hinner komma till tals med egna funderingar både under och mellan mötena, men när hon själv äntligen ska intervjuas om sitt författarskap blir det, ironiskt nog, även då så att hon får finna sig i att vara lyssnare när intervjuarna brer ur sig om sig själva.

Egentligen är det ointressant att spekulera om vilken genre man ska peta in de här böckerna i. Crusk ( född 1967 förresten ) har sin konstnärliga frihet att fabulera ihop levnadsöden och hon gör det skickligt.

Det här inlägget publicerades i Betraktelser. Spara bokmärket: permalänk. Följ kommentarer med RSS. Både kommentarer och trackbacks är stängda. |