Brittsommar mitt i september.

Carl-Göran Ekerwald kom till Hedengrens bokhandel, satte sig framför en stor förväntansfull publik och drog omedelbart igång en dryg timmes monolog där han med utgångspunkt från sin barndom i jämtländska Offerdal rörde sig mellan arbetarrörelsens kristidspolitik i trettiotalets Norrland, möten med den reslige Gustaf Hedenvind Eriksson, uppsalagrannen Jan Fridegård och en mumlande Gunnar Ekelöf ( han imiterades till och med ) samt den geniale dåren Eric Hermelins översättning av persisk litteratur. Det var alltså full fart på denne vitale nittiofemåring.

En förklaring till denna energi, nyfikenhet och livsglädje är väl att han återigen träffat en ny kvinna som han raskt gift sig med. En tankeställare till den som är en hel generation yngre men tror sig ha gjort sitt i den branschen.

För att fira denna sena återblomning har boken han presenterade fått namnet ” Brittsommar”. Jag kom för att få veta något hur tänkte under arbetet med att skapa en sammanhållen helhet av alla essäerna som ingår. Det blev inte mycket av med det, men det gjorde ingenting. Han sade inte så mycket om boken, men delade istället med av en massa andra intressanta tankar. Som flitig bibelläsare har han fördjupat sig i Paulus korinterbrev och funderat över att Gud skapat inte bara alltet utan också intet. Hur kan man skapa något som inte finns ? Pausen i ett musikstycke är också ett intet men nog har den enorm betydelse, man kan kalla det makt. Utan pausen skulle ett musikstycke inte andas. Och den minimala, knappt synliga punkten har makt att sätta just punkt för ett resonemang, för ett litterärt stycke.

Men hos Ekerwald känns inte punkten så definitiv även om han är nyktert medveten om att han inte längre står mitt i livet. Det han delar med sig under ett sånt här författarmöte lever vidare hos läsarna och kvällens publik, som om han bara satt ett försiktigt kommatecken.

Det här inlägget publicerades i Betraktelser. Spara bokmärket: permalänk. Följ kommentarer med RSS. Både kommentarer och trackbacks är stängda. |